gamingpsykologi logo
ikon-close
ikon-close
billede:
dopamine-4646236_1280
beskrivelse:

Går du med bekymringer omkring dit eget forhold til gaming? Her er 4 spørgsmål du kan stille dig selv for at få et bedre billede af din gaming.

titel

4 gode spørgsmål til dig selv

Indhold Spalt 01:

Går du med bekymringer om, hvorvidt du er ved at udvikle et negativt forhold til gaming? Gaming er en fed ting, og når vi har et sundt forhold til det, så er det både sjovt og meningsfyldt, samt en kilde til stor glæde og mindskning af stress og negative tanker. Gaming er ikke af natur destruktivt eller ondsindet, men det kan under de forkerte forhold hurtigt blive et redskab til at flygte fra negative følelser og en erstatning af det virkelige liv. Hvis du har bekymringer om at du har et problematisk forhold til gaming, kan du med fordel stille dig selv 4 spørgsmål


Har jeg det sjovt når jeg gamer?

Gaming skal være sjovt, og når vi har et sundt forhold til gaming, så har vi det sjovt, når vi gamer. Sommetider bliver gaming også brugt til at dulme smerten fra nogle svære udfordringer i det virkelige liv, hvilket også er helt ok en gang imellem. Hvis gaming derimod hovedsageligt bruges til at tage afstand til negative tanker og følelser fra det virkelige liv, begynder hjernen over tid at udvikle en "tolerance" overfor gaming, og man vil gradvist kunne mærke, at gaming føles mindre sjovt når man spiller. Befinder du dig i et sted, hvor du udelukkende gamer for at reducere stress og negative tanker / følelser, så er der større risiko for, at du er ved at udvikle et problematisk forhold til gaming.


Kan jeg lægge gaming fra mig og gøre andre ting?

For de fleste mennesker, er gaming væsentligt sjovere end lektier, rengøring, arbejde, eller gud forbyde det - at lave sin forskudsopgørelse på skat. Det er dog ekstremt vigtigt at kunne udsætte sjov og umiddelbare behov, for at få gjort de knap så spændende - men vigtige - ting. Oplever du at sidde i mange timer og game,mens du tænker og stresser over alt det ud egentlig burde gøre? Sidder du med en lang indre dialog om den aflevering du bør få lavet og hvor dumt det er at bruge din tid på gaming, alt imens du loader et nyt game op?  Det er ofte her man oplever angst og stress. Har du et problematisk forhold til gaming, er det formentlig noget du oplever ofte. 


Oplever jeg glæde ved andre ting end gaming?

Finder du glæde i at være social med andre mennesker? Kan du nyde at gøre andre ting end at game - som at se film, ses med venner, læse en bog, eller løbe en tur? Gamere med et problematisk forhold til gaming vil ofte opleve, at det er svært at finde glæde i andre aktiviteter end gaming, og deres tanker vil typisk hurtigt vandre mod gaming i stedet. 


Er der noget jeg får ud af gaming, som jeg ikke kan har IRL?

Det er ikke altid, at det virkelige liv er lige så nemt at være i, som vi kunne ønske. For rigtig mange gamere kan man gennem gaming opnå en følelse af mestring, frihed, og generel succes, som ikke altid er lige så ubetinget opnåelig i det virkelige liv. Det er i sig selv ikke udelukkende en dårlig ting, men problemet er, at hvis vi føler os helt afvist af den virkelige verden, så er der en større risiko for at udvikle et problematisk forhold til gaming. Dette understreger derfor vigtigheden af at kunne nyde nogle af de ting uden for gaming, som mange andre mennesker også gør. 


Det er ekstremt vigtigt at have en forståelse for hvornår gaming er godt, og hvornår det kan blive et redskab til en problematisk adfærd. Med de fire ovenstående spørgsmål, håber vi på at kunne hjælpe dig med at se indad og blive klogere på, hvilken plads gaming har i dit liv. Er du bekymret for, at du har et problematisk forhold til gaming, så anbefales det at få tage kontakt og få hjælp fra en fagperson.



Læs mere om gaming og afhængighed


Læs mere om vital gaming


Gaming Psykolog
Jonathan Smed Iversen


Jonathan Smed er uddannet psykolog og er hjernen bag Gamingpsykologi.dk. Han har siden sin helt spæde studietid været fascineret af gaming, både privat og fagligt og har dedikeret omkring 80% af sine studietimer på at researche gamingpsykologi, og de sidste 20% på selv at game. Særligt har han beskæftiget sig med motivationsmønstre og det “drive” vi har for at game, og hvordan det kan bruges i andre henseende end blot gaming.

Ikon-Facebook-Hvid
Ikon-Instagram-Hvid
Ikon-YouTube-Hvid
Ikon-Pinterest-Hvid
jonathan-iversen