gamingpsykologi logo
ikon-close
ikon-close
billede:
lucas-ortiz-RMSLfydEKSI-unsplash
beskrivelse:

Læs om Vital gaming, og hvordan vi hos Gamingpsykologi.dk anbefaler, at man arbejder mod at skabe et balanceret forhold til gaming.

titel

Hvad er Vital gaming?

Indhold Spalt 01:

Missionen for Gamingpsykologi.dk er klar: Hjælp til gamere med et skabe et balanceret forhold til gaming, hvor gaming er den sjove, sociale, og meningsfulde aktivitet, som vi ved det kan være. Dette opnår vi bedst ved at skabe Vital gaming


Hvad er Vital gaming?

Vital gaming er når gaming er sjovt, når gaming er noget man ser frem til, fordi man elsker universet, udfordringen, eller måske det online netværk der kommer med multiplayer gaming. Når gaming har en plads ved siden af en sammenhængende hverdag, uden at det kommer i vejen for lektier, arbejde, sociale relationer, og andre vigtige gøremål i livet. Vi skriver i artiklen om hvorfor vi gamer, at vi får dækket vores psykologiske behov gennem både gaming . Vores psykologiske behov udgør et behov for Autonomi, Kompetence, og Samhørighed. For en dybere forklaring af psykologiske behov, anbefales det at læse artiklen her


201754246_515487533235832_5338674668163722269_n (1)

Vi tilstræber os altid som mennesker at få dækket vores psykologiske behov, og for mange foregår en stor del af dette i den virkelige verden. Det der gør gaming så specielt, er hvor stærk en oplevelse af at få dækket de psykologiske behov, som vi får af at spille. Vi bliver som mennesker trukket mod gaming, fordi det giver et lille boost i de psykologiske behov, når det virkelige liv ikke altid gør. Er det et problem? Absolut ikke! 


Det er i sig selv ikke et problem, at vi får dækket vores psykologiske behov gennem gaming, men for at bevare et sundt forhold til gaming, skal det fungere som et supplement til det virkelige liv. Det betyder, at den vitale gamer både får dækket sine psykologiske behov via gaming og den virkelige verden. 


Den Vitale Gamer & Den Problematiske Gamer

Den vitale gamer får dækket sine psykologiske behov, både gennem gaming og det virkelige liv. De har gode og stabile relationer, de kan arbejde disciplineret og formår at behovsudsætte. De kan sagtens bruge en hel weekend på at game i tonsvis af timer, samt game hver aften, da gaming for den vitale gamer ikke handler om at kompensere for mangelfuld psykologisk ilt fra det virkelige liv gennem gaming. Gaming er for den vitale gamer derfor ikke et tilflugtssted, men derimod en aktivitet der fylder dem med en følelse af sjov, frihed, og mening. 

For den vitale gamer, er gaming et redskab til at have det sjovt, være social, eller koble af. Helt ligesom så mange andre hobbyer. Sommetider er gaming også et middel til at slippe lidt væk fra en hård og udfordrende hverdag, og det er helt okay. Så længe man ikke kobler helt af for det virkelige liv.


Den problematiske gamer, får derimod KUN dækket sine psykologiske behov gennem gaming. Det er ikke unormalt, at vi ikke altid får dækket vores psykologiske behov i det virkelige liv, og hvis vi føler os afvist længe nok, så er det nemmere at skrue ned for livet og op for gaming. Den problematiske gamer har svært ved at lægge spillet fra sig, og de er ofte plaget af at have svært ved at påbegynde opgaver uden for gaming, som lektier eller arbejde. Det er ikke unormalt, at den problematiske gamer er oppe hele natten og gamer, for at få lidt mere tid i den verden, som ikke afviser dem eller fortæller dem, at de ikke er gode nok. Læs mere om afhængighed af gaming her.


Hvordan vi skaber Vital gaming

Hovedmissionen for at skabe vital gaming er: Vi skal ikke fjerne gaming, vi skal indføre livet


Befinder du dig i zonen vi betegner som Destruktiv gaming, kan det være en fordel at skure betydeligt ned for gamingtid og måske endda tage en kold tyrker. Din hjerne ændrer sig, når du har et problematisk forhold til gaming, og det kan derfor i mere alvorlige tilfælde minde om ludomani eller anden afhængighed. 


MEN


Den mere langtidsholdbare løsning er, at finde mening andre steder end gaming. At arbejde mod at få åbnet lidt op for at blive iltet psykologisk fra andre steder end kun gaming. Det er vigtigt at finde noget, som kan give en oplevelse af succes og mestring, da vi skal have ændret på fortællingen: "Jeg kan jo ingenting i den virkelige verden". Som problematisk gamer føler man sig fastlåst i gaming, og verden udenfor virker meningsløs. Det er derfor ekstremt vigtigt at få sat nogle klare og opnåelige målsætninger og værdier, som man ønsker at leve efter. Noget der igen kan åbne op for den psykologiske ilt fra den virkelige verden. 

Gaming Psykolog
Jonathan Smed Iversen


Jonathan Smed er uddannet psykolog og er hjernen bag Gamingpsykologi.dk. Han har siden sin helt spæde studietid været fascineret af gaming, både privat og fagligt og har dedikeret omkring 80% af sine studietimer på at researche gamingpsykologi, og de sidste 20% på selv at game. Særligt har han beskæftiget sig med motivationsmønstre og det “drive” vi har for at game, og hvordan det kan bruges i andre henseende end blot gaming.

Ikon-Facebook-Hvid
Ikon-Instagram-Hvid
Ikon-YouTube-Hvid
Ikon-Pinterest-Hvid
jonathan-iversen